Az első hat hónapban a legideálisabb táplálék a kisbaba számára az anyatej, ami a baba tápláléka és folyadéka is egyben. Főként az anyatejjel táplált babák esetében, hat hónapos kortól a hozzátáplálás mellett a vizet, egyéb folyadékot javasolt itatópohárból kínálni.

Ha korábban a baba nem kapott cumisüveget, nem szükséges rászoktatni. Előfordulhat olyan eset is, amikor kisbaba nem tud elegendő anyatejhez jutni, és lefejt anyatejjel vagy annak hiányában tápszerrel kell pótolni, ilyen esetben a legjobb, ha nem cumisüvegből kapja a baba a pótlást, hanem speciális itatópohárból vagy egyszerű műanyag pohárból. Az itatópohár előnye, hogy a baba nem tartogatja a szájában az ételt vagy innivalót, hanem egyből lenyeli, így a foga nem érintkezik folyamatosan a táplálékkal.

Ezzel ellentétben a cumisüveg használatakor fennáll a fogszuvasodás kockázata. A cumisüveg használatnak az is hátránya lehet, hogy este, elalvás előtt, az utolsó cumisüveges étkezés után már kevés gyermek mos fogat, éppen ezért a lyukas fogak száma is növekedhet. A cumisüvegből a baba más technikával iszik, mint az itatópohárból, éppen ezért a nyelv is másként helyezkedik el a baba szájüregében cumizás közben, ami hatással lehet a baba beszédfejlődésére, későbbi hangképzésére is.

Kezdetben előfordulhat, hogy a baba kevesebb folyadékot iszik itatópohárból, azonban pár nap kitartó gyakorlás után rájön a gyermek, hogy sokkal gyorsabban tud kortyolni és könnyebben csillapíthatja éhségét, szomjúságát. Azt tudni kell, hogy a cumiról való leszoktatás sokkal fáradságosabb munka, mint megtanítani a kisbabát itatópohár használatára.