Gondolom, Ön is találkozott már olyan emberekkel, akiknél a fogápolás és a rendszeres fogorvos látogatás nem igazán volt előtérbe helyezettnek mondható és ez bizony már első ránézésre is feltűnő volt. Bizony, bár nem szép dolog az első benyomásra és a külsőségekre hallgatni, de be kell valljuk, leginkább magunknak, hogy egy rossz fogazat látványa igen csak taszító tud lenni, és sokszor komoly hatással van a jövőbeli kapcsolatokra.
A fogak ápolásának szokásait már gyermekkorban ki kell alakítanunk, és ez leginkább a szülők feladata. Ha gyermekünknek szerencsés fogazata van, akkor elég csak a megfelelő fogápolási technikákat elsajátítania és rendszeresen alkalmaznia, ami mellett legalább évente egyszer történő fogorvos látogatással biztosak lehetünk benne, hogy ha bármi baj van, azt időben kezelni tudjuk.
Amennyiben viszont olyan rendellenességek vannak a fogazatban, ami miatt fogszabályzásra van szükség, azt érdemes minél előbb elkezdeni. A gyermek fogszabályzás ugyanis sokkal egyszerűbb beavatkozás, mint a felnőtt kori. Ez azért van, mert a csontozat ilyenkor még növésben van és könnyebben alakítható. Ezért nem szabad elhagyni a gyermek fogszabályozást, hogy ráér még vele foglalkozni, mert ezzel sok későbbi problémát okozhatunk gyermekeinket, ami majd az akkori fogszabályzással jár együtt.